Kattava opas vihkisormuksen valintaan

Kattava opas vihkisormuksen valintaan

Värikivelliset vihkisormukset Luet nyt Kattava opas vihkisormuksen valintaan Lukuaika arviolta 6 minuuttia Seuraava Vinkit timanttisormuksen huoltoon

Vihkisormuksen valinta voi tuntua joskus monimutkaiselta tehtävältä – tyylejä ja hiontamalleja on useita erilaisia, puhumattakaan värimaailmasta. Meidän kattavan ja asiantuntevan oppaan avulla vihkisormuksen valinta kuitenkin helpottuu, kun sinun ei tarvitse pähkäillä kaikkea yksin.

Miten valita juuri Sinulle paras vihkisormus

Kun valitset vihkisormusta, jossa on timantit, on tärkeää ottaa huomioon timantin laatuun vaikuttavat neljä kriteeriä. Näitä kutsutaan timantin 4C-järjestelmäksi. Timantin 4C:tä ovat: cut (hionta), color (väri), clarity (puhtaus) ja carat (timantin paino).

Hionta vaikuttaa timantin kirkkauteen ja kimallukseen, minkä lisäksi hionnalla voi muokata sitä, minkä kokoiselta timantti katsojan silmin näyttää. Väri ja puhtaus taas ovat suoraan yhteydessä timantin kauneuteen ja arvoon. Timantin paino eli karaatti vaikuttaa luonnollisesti timantin kokoon ja sormuksen yleisilmeeseen.

Kannattaa myös miettiä, haluaako sormukseen platinaa, kultaa vai valkokultaa, sillä metallivalinnoilla voi muokata sormuksen ulkonäköä ja kestävyyttä.

Timanttien neljä C:tä

Esittelemme tässä kirjoituksessa yleisesti timanttien 4C:n luokitusjärjestelmää. Suosittelemme lukemaan myös kattavan timanttioppaamme, jossa kerromme vielä tarkemmin timanteista.

Hionta (Cut)

Tapa, jolla timantti on hiottu, vaikuttaa sen ulkonäköön – mikä onkin erittäin tärkeässä roolissa vihkisormusta valittaessa. Hyvin hiottu timantti heijastaa valoa paremmin, jolloin se on myös kirkkaampi ja kimaltelevampi.

Suosittuja hiontamuotoja ovat mm. pyöreä briljanttihionta, neliön tai suorakaiteen muotoon tehty princess-hionta ja cushion- eli tyynyhionta, joka muistuttaa vanhoja timantin hiontoja. Briljanttihiontaa saa myös mm. pisaran, sydämen tai ovaalin muotoon hiottuna.

Se, minkä hionnan lopulta valitsee, on makuasia. Vaikka briljanttihionnat ovat Suomessa selkeästi yleisimpiä, on myös muiden hiontamallien suosio kasvanut viime aikoina.

Väri (Color)

Timantin värillä on merkittävä rooli paitsi sen ulkonäössä, myös sormuksen arvossa. Vain pieni osa maailman timanteista on värittömiä tai lähes värittömiä – suurin osa on kellertäviä tai rusehtavia. Mitä värittömämpi timantti on, sen korkeampi on myös sen arvo. Toisaalta vahvan luonnonväriset fancy color -timantit taas voivat olla hyvinkin paljon arvokkaampia kuin värittömät timantit.

Timanttien värisävyjen selkeyttämiseksi onkin luotu väriluokiteasteikkoja, joista GIA (Gemological Institute of America) on vakiintunut kansainvälisesti käytetyimmäksi. Asteikko merkitään kirjaimin D – Z, jolloin D on kaikkein harvinaisin, väritön timantti ja Z kaikkein kellertävin. Kaikki Z-luokkaa vahvemmat keltaiset sävyt, ovat värillisiä fancy color -timantteja, jotka luokitellaan täysin omalla tavallaan.

Lisäksi Suomessa voidaan käyttää timanttien värien luokitteluun PTN-luokitusta (Pohjoismainen timanttinimikkeistö), mutta GIA-asteikon ymmärtäminen auttaa jo pääsemään pitkälle oikean timantin valinnassa.

Puhtaus (Clarity)

Timantin puhtaus vaikuttaa suoraan timantin arvoon. Timantin sisällä on sulkeumiksi kutsuttuja epäpuhtauksia, kuten pieniä säröjä tai mineraalikiteitä. Näiden sulkeumien määrä, koko, väri, sijainti, suunta ja näkyvyys vaikuttavat suoraan siihen, mihin puhtausluokitukseen timantti luokitellaan – mitä vähemmän ja pienempiä sulkeumia timantin sisällä on, sen suurempi on sen arvo.

Paino (Carat)

Karaattia (ct) käytetään timantin painon mittaamiseen, ja yksi karaatti painaa 0,2 grammaa. Suurempi karaattipaino tarkoittaa suurempaa ja näyttävämpää kiveä, mutta sillä on myös korkeampi hinta.

Onkin tärkeää löytää tasapaino koon ja laadun välillä, jotta timantti säihkyy ja näyttää hyvältä. Karaattipainon sijasta kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota hiontaan, väriin ja puhtauteen, jolloin sulkeumien määrä on vähäinen ja timantti on kauniin näköinen.

Laboratoriotimantit

Luonnontimanttien sijaan kannattaa harkita myös laboratoriotimantteja. Labratimanttien luomiseksi laboratorioon luodaan samanlaiset olosuhteet, kuin aitojenkin timanttien syntyprosessissa. Laboratoriotimanteilla on samat ominaisuudet kuin perinteisillä timanteilla, mutta ne ovat edullisempia ja ympäristöystävällisempiä, sillä niiden luomiseksi ei tarvita kaivostoimintaa. Niistä puhutaankin usein konfliktivapaina timantteina.

Laboratoriotimantit ovat paitsi edullinen, myös kaunis ja säihkyvä valinta, joka vetää vertoja aidolle timantille.

Muut jalokivet

Timanttien lisäksi suosittuja vaihtoehtoja vihkisormuksissa ovat myös safiirit, rubiinit ja morganiitit. Näiden jalokivien syvät värit tuovat sormukseen upean, persoonallisen lisän.

Perinteisiin timantteihin verrattuna muut värilliset jalokivet voivat poiketa toisistaan kovuudeltaan, kestävyydeltään ja kirkkaudeltaan. Timantit ovat tunnettuja kovuudestaan ja säihkeestään, mutta muut jalokivet saattavat vaatia erityistä hoitoa säilyttääkseen ulkonäkönsä vuosien saatossa.

Kun valitset timantin sijaan jonkin muun jalokiven vihkisormukseen, on tärkeää ottaa huomioon värin voimakkuus, kirkkaus ja korun käyttötapa. Jalokivien väreillä on myös erilaisia merkityksiä, joihin kannattaa tutustua.

Timanttien erilaiset hiontamuodot

Kun valitset timantin muotoa (hiontamuoto) vihkisormukseen, kannattaa miettiä paitsi korun kantajan persoonaa, myös timantin käyttötarkoitusta ja hionnan symboliikkaa. Hionta vaikuttaa merkittävästi sormuksen yleisilmeeseen, joten ei ole yhdentekevää, onko sormuksen timantti hiottu pyöreän, ovaalin vai pisaran muotoon.

Esimerkiksi pyöreät briljantti-hiotut timantit ovat klassisia ja monikäyttöisiä. Suorakulmion muotoiset emerald-hiotut timantit ovat ajattoman tyylikkäitä, ja soikeat ovaali-hiotut timantit taas luovat illuusion pidemmistä sormista.

Timanttien erilaiset istutustavat

Timantit voidaan istuttaa sormukseen monin eri tavoin, joista jokaisella on omat ominaisuutensa ja etunsa. Vaihtoehtoja on paljon aina Solitaire-sormuksen korkeasta kruunuistutuksesta yksityiskohtaiseen, monia kiviä sisältävään halosormukseen. Timantti-istutuksilla on suuri merkitys siinä, miltä sormus näyttää, sillä osa istutuksista nostaa ja korostaa timanttia runsaasti, kun taas osa istutustyyleistä on hillitympiä. Myös krappien (ns. "kynnet", jotka pitävät timantin paikoillaan) määrä ja muoto vaikuttaa timantin näyttävyyteen.

Istutuksen valinnassa on tärkeää ottaa huomioon sormuksen käytännöllisyys ja oma, henkilökohtainen tyyli. Esimerkiksi aktiiviseen elämäntapaan voi sopia paremmin matalampi kiinnitys, jolloin timantti ei ole tiellä vauhdikkaassakaan menossa. Klassista tai vaikkapa modernia tyyliä hakeville sopivat erilaiset istutukset, joten itselle sopivan istutuksen pohtimiseen on hyvä käyttää aikaa.

Rivitimanttisormus ja solitaire-sormus

Sormuksen materiaalin valitseminen

Keltakulta

Keltakulta on suosittu valinta vihkisormuksiin – lämmin, kultainen sävy luo sormukselle ajattoman ja klassisen ilmeen. Tämä tekeekin siitä erinomaisen symbolin ikuiselle rakkaudelle ja sitoutumiselle. Keltakulta on kestävää ja vaatii vain vähän huoltoa säilyttääkseen kiiltonsa. Toisin kuin monia muita metalleja, keltakultaa ei tarvitse pinnoittaa sille ominaisen värin säilyttämiseksi. Keltakulta myös korostaa timantin ulkonäköä luomalla kauniin kontrastin kirkkaalle, säihkyvälle timantille.

Ruusukulta

Myös ruusukulta on erittäin suosittu materiaali vihkisormuksiin. Ruusukullassa on lämmin, hennon punainen väri. Ruusukulta on eri kullan sävyistä tuorein tulokas ja sen suosio on kasvanut tasaisesti viimeisten vuosien aikana. Väri tuo ainutlaatuisen, romanttisen ilmeen sormukselle. Sen pehmeä ja naisellinen sävy on tyylikäs ja luo sormukseen ajatonta vintage-henkisyyttä.

Valkokulta

Valkokullan viileää, hopeanvalkoista kiiltoa verrataan usein platinaan. Valkokulta on kuitenkin platinaa edullisempaa (mutta kelta-, tai ruusukultaa arvokkaampaa). Jokapäiväiseen käyttöön sopiva valkokulta kestää myös hyvin arjessa mukana ilman, että se haalistuu. Monipuolinen valkokulta sopii erittäin hyvin yhteen erimuotoisten ja -väristen kivien kanssa ja usein jalokivien loisto erottuu kaikkein parhaiten juuri valkokullasta.

Muista nämä vihkisormuksen valinnassa

Sopivan vihkisormuksen valitseminen ei tapahdu hetkessä, joten varaa tarpeeksi aikaa sormuksen löytämiseen. Muista myös, ettei tärkeintä ei ole karaattien koko tai timanttien puhtaus, vaan se, että sormus tuntuu omalta ja kuvastaa juuri teidän rakkauttanne.

Me Laatukorulla neuvomme mielellämme kaikissa vihkisormuksiin liittyvissä kysymyksissä, joten ota rohkeasti yhteyttä, mikäli tarvitset apua juuri sen oikean vihkisormuksen valinnassa. Tutustu myös laajaan vihkisormusvalikoimaamme!

Kommentoi

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.

Ilmainen toimitus kaikkiin tilauksiin